Dans le jardin des beaux arts

Ingang van ARS AEMULA NATURAE

(De project), 2001,  

English


Een project van Jacqueline Wassen, Sen McGlinn
en Sonja van Kerkhoff
in de ARS AEMULA NATURAE binnenplaats,
Pieterskerkgracht 9a, Leiden

6 mei t/m 2 juni, 2001

Kaft van de catalogus
Kaft van de catalogus

Tien beelden waren op plastiek sheet gedrukt en dan op de ramen naast de deur geplaatst.




Wij nodigden vijfenveertig kunstenaars uit ons hun nieuwe of reeds bestaande werken te verschaffen. In contrast met een tentoonstelling, waar kunstwerken zijn uitgestald en gemakkelijk te bekijken zijn, is de kunst op deze binnenplaats deels omsloten door de omgeving en natuur.

Klik op de ramen of de slak in de verbeelding links, of op een gebied op de verbeelding hieronder om een detail te zien

De werken boven zijn van:
(links) Dave Taylor (V.S..), Coskun Dogruluk (NL) + Beth Yazhari (V.S.);

(rechts) Andrea Gardner (Nieuw Zeeland), Brit Bunkely (Nieuw Zeeland.), Josh Homnick (V.S.) + Johannes Birringer (V.S.)

Verbeelding rechts:
Boven de entre naar de binnenplaats:
Links: Collage van Polly Gould (U.K.);
Right: "Tulpen van Istanbul" van Sonja van Kerkhoff
Middenin (op de roos-raam):
Beeld van stof van Jessy Rahman, (NL)

De Amerikaanse kunstenaar Lee Anne Wilson maakte 29 wigwams van met was bewerkt papier ('Whither Home'), die in de tuin en in de bomen werden verstopt.

De bezoeker moet dus lopen, bukken en bladeren opzij schuiven om de kunstwerken, die bij het decor van de binnenplaats passen, te kunnen bekijken.

Het schilderij dat Alexis Hunter (U.K.) voor deze tentoonstelling maakte, is in vijven gedeeld en hangt aan de takken van de bomen als een soort van klokkenspel in de wind.

Dit kunstwerk speelt, net als het thema van onze installatie, met en tegen de natuur.
Het werk van de in België woonachtige kunstenaar Rachel Bacon lost op in de natuur. Het zijn geperste zoutblokken.

'Nature bites back' van Paul Meeuwesse (Nederland), een CD met scherpe randen, opgehangen aan een dun takje, is bestand tegen natuurlijk verval.

Nature bites back van Paul Meeuwesse
'Nature bites back' van Paul Meeuwesse hangt van een tak.

Joanna Margaret Paul (Nieuw-Zeeland) maakte ook werk voor deze tentoonstelling; een kleine keramische schelp met een binnenkant van doorschijnend geel glazuur, als een waardevolle eierdooier.

De twee dimensionale cirkels van glas van Liz Coats (Australia/Nieuw-Zeeland) met abstracte vormen in de kleuren van de zee hangen in de bomen, net als de uitvergrote stoffen micro-organismen van Jessy Rahman (Nederland).


Van een afstand lijken de ruimten tussen de bladeren van de verschillende planten tegen de achtermuur een beetje kleur te hebben. Als je dichterbij komt, blijken die fictieve kleuren kunstwerken te zijn. 'Strawberry Man' van Paul Raynor (Nieuw-Zeeland) toont het gezicht van een man van middelbare leeftijd, geschilderd alsof het een soort clowneske circusposter is. Het gezicht is ingevuld met aardbeitekeningen, als wijnvlekken. Een wijnvlek, een afwijking in de natuur, is vergroot en vervormd weergegeven en hier door de natuur omlijst.

Het werk van Wim van Egmond (Nederland) is een letterlijke uitvergroting van plantencellen. Het is een aanvulling bij Joke Elzinga's (Nederland) beelden: geabstraheerde bloemvormen op transparante sheets. In haar werk schijnt het gebladerte vanuit de achtergrond door, terwijl het loof voor de sheets het werk omlijst. Beth Yazhari (U.S.A.) zond een beeld van haar 'Uzbekistan Quilt', de geometrisch spiraalvormige patronen vullen de ruimten tussen de planten.

Tarasieh Werle - Vahdat (Equador) z'n 'Omhulsel voor De Verborgen Woorden' toont woorden, een veer en een potlood in een opengevouwen boek uit glas, maar passeert in overdrachtelijke zin de grenzen van dit omhulsel. Een tekst uit hetzelfde boek (door: Bahá'u'lláh, stichter van het Bahá´í geloof) werd door Janita Appa (U.K.) gekalligrafeerd, zodat letters en woorden (in het Frans, Nederlands en Engels) onophoudelijk aan elkaar zijn geschreven.
De tekst: 'Bevrijd u van de ketenen van deze wereld en verlos uw ziel uit de gevangenis van het zelf.'


Het werk 'Prayer Wall' van Richard Paton (U.K.) gaat over rituelen en consumptie.

De fijntjes uitgevoerde reliëfs met Tibetaanse teksten in baksteenvormen, lijken verkondigingen, maar zijn in feite reclame. Te koop aangeboden, maar bekleed met een meditatieve jas, die licht aangetast lijkt te zijn door natuurlijke inwerking.

Als curatoren/kunstenaars hebben wij ons werk in de speurtocht verwerkt. Zowel het gemeenschappelijke werk, zoals: de meer dan levensgrote slakken, die op de straatstenen liggen, als het individuele werk.





De kunstenaars:



Blik van een hoek in de binnenplaats
(van boven naar beneden):
Tekst in Frans, Engels + Nederlands:
Janita Appa, V.K.
Zes beelden in de hoek: Richard Paton, V.K.
Schilderijen hangend van een boom:
Alexis Hunter, V.K.
Batik op een tak (voor):
Margaret Nagawa, Oeganda.

Painting by Alexis Hunter
Schilderijen hangend van een boom:
Alexis Hunter, V.K.




De uitvergrote stoffen micro-organismen van Jessy Rahman wordt ingericht. De performance/installatie, 'The Gifts of Time / RVST BAART LVST' komt achter de ramen rechts beneden te staan.


Blik van een hoek
met een glas cirkel van Liz Coats.


'Omhulsel voor De Verborgen Woorden'
van Tarasieh Werle - Vahdat, Equador.


Tekst in Frans, Engels + Nederlands:
Janita Appa, V.K. + katoen bloessems (op de boom) door Sonja van Kerkhoff


Detail van een van de zes beelden van
'Prayer Wall'
van Richard Paton, V.K.

Alan Murdock (USA), Alexis Hunter (VK), Andrea Gardner (NZ), Anne Nomrowski (D), Beth Yazhari (VS), Brit Bunkley (NZ), Christophe Doucet (FR), Coskun Dogruluk (NL), Dave Taylor, (USA), Dietmar Vollmer (D), Dirk van de Weijer (NL), Dorine Hulshof (NL), Elena Ostrer (Rusland), Filipe Tohi (NZ), Geeske Harting (NL), Geoff Broadway (VK), Hanneke van Buitenen (NL), Jacqueline Wassen (NL), Jacomien Souverijn (NL), Janita Appa (VK), Jessy Rahman (NL), Jill Studd (NZ), Joanna Margaret Paul (NZ), Johannes Birringer (VS), Joke Elzinga (NL), Josh Homnick (VS), Kathleen Bunin (Canada), Lee Anne Wilson (VS), Liz Coats (NZ), Margaret Nagawa (Oeganda/VK), Marina Schoenmaekers (NL), Marjan Melkert (NL), Merle Anderson (NL), Myriam Bargetze (Lichtenstein), Myrtle Brongers (NL), Ninni Tang (NL), Paul Meeuwesse (NL), Paul Rayner (NZ), Peter Nilov (Rusland), Polly Gould (VK), Rachel Bacon (VS/NL), Richard Paton (VK), Sen McGlinn + Sonja van Kerkhoff (NL), Tamatea van Kerkhoff-McGlinn (NL), Tarasieh Werle-Vahdat (Ecuador), Trish Flannery (NL), Wim van Egmond (NL)

 


Een cluster oranje getinte tulpen, ('Tulpen van Istanbul' van Sonja van Kerkhoff) hangt in de poort. Daaronder staat deze tekst:

"De tulp werd in Nederland en Duitsland geïmporteerd vanuit Turkije, ongeveer in het jaar 1600. Rond die tijd werd het Huis van Oranje het Koninklijk Huis van de nieuwe Nederlandse staat."

"Het was geen verzonnen bericht, maar een waarmaking van wat eraan voorafging..."

Surah Yúsuf 111 Qur'án


 


Tegen de boomstam hangen levensgrote maskers ('Onder Vier Ogen / Between You and Me' gemaakt door Sen McGlinn en Sonja van Kerkhoff. Zij combineren intimiteit en grotekse vormen. De ogen, neusgaten en open mond zijn enorm, misschien té groot. De gezichten schijnen iets duidelijk te willen maken, maar de expressie is niet specifiek - zij tonen geen speciale emotie. Wanneer je dichterbij komt, kun je in de gezichtsgaten woorden lezen. Een samenspel van tekst over kleur en beeldvlakken, die verwijst: naar de ander, het onbekende, het zelf, het staren, en geheimen.

 

'Memorials' (Gedenktekens) is ontstaan uit de menselijke verschijningsvorm, en bestaat uit talrijke in de aarde gelegde keramische tegels, in de vorm van een jurk. Hierbij staat een sprookjesachtige tekst, die begint met de volgende woorden:
"Toen zij de tuin binnenging, was het overal groen en zonnig. Zij hoefde zich alleen maar te concentreren op de uitzonderingen en de bijzonderheden, en daar stond de tuin bol van: wilde en getemde planten in een eindeloos aanbod aan combinaties..."

Het verhaal gaat door. Op een bepaald ogenblik trekt ze haar jurk uit en spreidt hem over de grond. Zij beleeft allerlei avonturen in de tuin, en als ze teruggaat, ontdekt ze dat de jurk, die eerst haar huid vormde, nu veranderd is in een object. Ze besluit de jurk achter te laten, als een teken van dankbaarheid en als herinnering aan wat wij kunnen verliezen en overstijgen.

Het sprookjesachtige verhaal helpt om het procesmatige van deze kunst te benadrukken in een taal, die voor de bezoekers van de tentoonstelling vertrouwd zal zijn. Zodat hun reacties op deze kunst deel zullen uitmaken van een gedeeltelijk concrete en een gedeeltelijk fictieve taal. De tekst is vertaald is het Arabisch, Duits, Engels, Frans, Nederlands en Turks en is dus toegankelijk voor het merendeel van de Leidse burgers.


RVST BAART LVST - The gifts of time
-an installatie / mail art project
achter twee ramen-


Als je door het raam kijkt, zie je de installatie/performance. De kamer die achter de installatie verborgen is, wordt gebruikt als bestuurskamer van de kunstenaarsvereniging Ars Aemula Naturae.

De ramen zijn opgevuld met vrijlijk gegeven geschenken.

Wij willen anderen op verschillende manieren betrekken in het project 'dans le jardin des beaux arts', bovendien willen wij iets doen met het thema: binnenruimte en buitenruimte, in en rond de binnenplaats. Mensen uit de hele wereld zonden ons verpakkingsmateriaal, dat wij tegen de ruiten aan samengevoegd hebben tot een podium en een decor. Deze elementen uit het dagelijks leven van andere mensen, vormen de entourage voor onze performance.

De verpakkingsmaterialen zijn op elkaar gestapeld en in elkaar geschoven. Ze geven zo het gevoel dat er tussen de raamkozijnen en de verpakkingsmaterialen ruimten binnen andere ruimten zijn ontstaan. Voor sommige inzenders was het een bewuste artistieke daad. Ontelbaar veel kunstenaars uit de hele wereld participeren in Mail Art Projecten. Verschillende van deze kunstenaars deden een keuze uit verpakkingsmaterialen op de post in de context van een conceptuele benadering. Melissa zond ons bijvoorbeeld een verhaal over dozen in dozen. De kleinste was zo klein, dat zelfs een blik door de microscoop het doosje niet in beeld kon brengen. Met het verhaal stuurde ze ons een onzichtbare doos, voor het gemak op een stukje blauwe kneedgum geplakt.

Anderen, velen niet werkzaam als professionele kunstenaars, zonden of gaven ons verpakkingsmaterialen. Wij vroegen hen ook een reden aan te geven waarom ze juist dát stuk materiaal instuurden. Wij wilden mensen aan het denken zetten over verpakkingsmaterialen, los van de gebruikelijke functie.

Er waren veel associaties. Wij kregen een Philips lampendoos uit Nieuw-Zeeland, maar gemaakt in Indonesië, en we kregen iemands lege briefpapiermap. Haar verpakking van een correspondentiemiddel met anderen. Een luciferdoosje uit Noord-Ierland. Een lege, goudkleurige bonbondoos uit Siberië. Sommige dingen komen uit het dagelijks leven, zoals een pak Engelse melkchocolade. Anderen combineren exotische en andere zaken met de dingen van alledag, zoals de verpakking van 'houmous', gemaakt door de typisch Engelse firma Sainsburys.

Onze performance vindt plaats tussen de verpakkingen, met gebruik van stoffen in de vorm van slakken vormgegeven poppen. De personages treden op in een luchtig stuk met als thema de binnenkant en de buitenkant.

 
Wij gebruikten ook onze eigen werken als onderdeel van deze binnenplaatsinstallatie. Jacquelines schoenendoostheaters zijn in verschillende dozen geplaatst rondom de 'RVST BAART LVST' installatie. Door gaten in deze kijkdozen ziet u een surrealistische wereld. Meer van Jacquelines werk vindt u bij de doosvormige koppelstukken van de regenpijpen.

"Halverwege de regenpijp; is een behuizing voor de mens in een isolement. Hoog boven onze hoofden verwerken zij hun verleden zonder af te glijden naar een onbekende diepte. Een noodgedwongen oponthoud waarin zij hun best doen onder de gegeven omstandigheden hun hoofd boven water te houden." -Jacqueline Wassen

Meer over de slakken-vormen: Dans le jardin des beaux arts In de tuin van de beeldende kunsten

De CD-rom, 'Dans le jardin des beaux arts' is een avontuur dat uit verschillende lagen bestaat. Het verenigt interactieve elementen, het werk van de deelnemende kunstenaars, videoclips van het project in de Sarjeant Gallery in Nieuw-Zeeland, en later, elementen van de tentoonstelling in Leiden. Proces en ontwikkeling zullen door dit deel van het project voortgaan.
Een voorbeeld van een klein deel is hier
Je heb Flash player 4 nodig om het te zien.